Szerepek

Elnök: Megnyitja a találkozót, köszönti a vendégeket, és bemutatja a házigazdát. Vezeti a klub ügyeivel kapcsolatos beszélgetéseket. (opcionális szerep)

Házigazda/Toastmaster:  Vezeti, koordinálja a programot, bemutatja az előadókat és kézben tartja a találkozót.

Időmérő: Bemutatja a saját szerepét, méri a beszédek, a rögtönzések és az értékelések időtartamát. Az időkeret minden beszédnek lényeges tényezője. A találkozó végén beszámol arról, ki hogyan teljesített.

„őőőŐ figyelő: Bemutatja a saját szerepét, figyeli a töltelék-szavakat és az „ő”-zést, klikkeléssel figyelmezteti a beszélőket és beszámol a találkozó végén.

Nyelvőr: Bemutatja a saját szerepét, felírja a nyelvtani hibákat és a szép nyelvi megoldásokat, kifejezéseket, amelyekről a találkozó végén beszámol. Meghatározza a nap szavát, amelyet a beszélőknek aznap használniuk kell, és figyeli a használatot.

Szavazatszámláló:  Összeszámolja a legjobb előadóra, legjobb értékelőre, és legjobb rögtönzésre leadott szavazatokat, a végén kihirdeti a nyertest.

Rögtönzés témavezető: Kijelöli az egypercesek résztvevőit (a vendégeket és a szerepet nem vállalókat hívja ki először), és meghatározza a témát, amelyről rögtönözve 1-2 percet kell beszélniük. A rögtönző kitalálhat egy történetet és el is térhet a témától…

Rögtönzőr: Visszajelzést ad az egypercesek résztvevőinek, kitérve a követendő elemekre, megoldásokra és fejlesztendő területekre egyaránt.

Előadó/ Beszélő: Elmond egy általa előre elkészített beszédet a Toastmasters International egyik kézikönyve alapján. Az előadók címeket szerezhetnek, mint az Elismert Előadó (EE) vagy Bronz-, Ezüst- vagy Aranyfokozatú Előadó a különböző kézikönyvek elvégzésének függvényében, illetve elérhetik a Toastmasters fekete öves fokozatát, a Megbecsült (Dicséretes) Toastmaster (DTM) címet.

Értékelő: Pozitív visszajelzést ad az előadónak és rávilágít a fejlődési lehetőségekre.  Ez a kulcsfontosságú szerep lehetőséget ad arra, hogy segítsd az előadót és fejleszd a meghallgatási és megfigyelési képességeidet.

Főértékelő: Általánosságban véve értékeli a találkozót, különös tekintettel az értékelők munkájára, és felkéri a segítőket, hogy számoljanak be a feladatukról.

Tagok: Minden tagnak legalább egy szerepe van egy találkozón. Az elkötelezett és aktív részvétellel tanulunk.